Vad är det som gör att mat smakar gott?

Det går inte att förneka att vi alla har olika smaklökar. Vissa av oss älskar inget mer än en eldig curry, medan andra föredrar en mer delikat smak. Men vad är det som gör en maträtt riktigt god? Vetenskapen säger att allt handlar om de fem grundläggande smakerna: sött, surt, salt, bittert och umami. Att kombinera dessa smaker på rätt sätt är nyckeln till en god maträtt.

Sötma är den mest uppenbara av de fem smakerna och är ofta det första vi tänker på när vi pratar om mat. Sötma är inte bara en smak, det är också ett sätt att få oss att känna oss bra. När vi äter något som är sött, utsöndras det hormoner i hjärnan som ger oss en lycklig känsla.

Surt är den näst mest uppenbara smaken efter sött. En sur smak kan vara friskande, balansera ut sötma och tillföra en maträtt en tredje dimension.

Salt är också en viktig smak och används ofta för att accentuera de andra smakerna i en rätt. Det är också en mycket effektiv krydda och används ofta för att ge maten en extra boost.

Bittert är ofta den minst uppskattade av de fem smakerna, men det spelar också en viktig roll i matlagning. Bitterhet kan balansera ut sötma och tillföra en rätt en tredje dimension.

Umami är den sista av de fem smakerna och är oftast associerad med köttiga eller grönsaksrika rätter. Umami har en mjuk, men något salt smak och är det som gör en rätt komplett.

Kombinationen av dessa fem smaker är nyckeln till en god maträtt. En riktigt god maträtt kommer att ha en bra kombination av alla dessa smaker. För att få en riktigt god smak, måste du experimentera med olika kombinationer och se vad som fungerar bäst för dig.

Det finns ingen magisk formel för att göra att mat smakar bra, men det finns några tips som du kan följa för att få ut det mesta av din matlagning. Det återkommer vi till i kommande inlägg. Passa på att lära dig mer om de olika smakerna så ses vi snart igen.